Wat is het?

reflexpunten op de voetVoetreflextherapie is een oude geneeswijze die afkomstig is uit China en India. De voet weerspiegelt de conditie van het lichaam en ook van de emotionele gesteldheid. In de voeten zitten reflexpunten die verbonden zijn met het zenuwstelsel en alle organen, gewrichten, klieren en spieren. Op de voet zitten ook de startpunten van de meridiaanbanen die zorgen voor de energiestromen in het lichaam. Je kan de voet dus zien als het kompas voor het lichaam.

Het uitgangspunt bij voetreflextherapie is een holistisch denkbeeld. Lichaam en geest zijn één en staan in nauw verband met elkaar. Bij gezonde mensen zijn lichaam en geest in balans. Door allerlei oorzaken, zoals werkdruk, verkeerde werkhouding, maar ook door verkeerde voeding en psychische problemen, kan er een blokkade optreden. Dit kan tot gevolg hebben dat een bepaald orgaan of lichaamssysteem niet goed meer functioneert, waardoor er klachten ontstaan. Door gedoseerde druk uit te oefenen op de reflexpunten en meridiaanbanen behorende aan dit lichaamssysteem wordt de energiestroming in het lichaam weer op orde gebracht en het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd. Het lichaam komt hierdoor weer in balans en klachten zullen verminderen of geheel verdwijnen. Ook bij kinderen kan voetreflextherapie zeer effectief zijn.

Voetreflexologie kan preventief toegepast worden. Een behandeling kan tevens bij veel verschillende klachten verlichting brengen. Het is geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg, maar is in overleg goed te combineren met andere behandelmethoden.